Διέλευση Αφροδίτης προ του ηλιακού δίσκου (6 Ιουνίου 2012)

Το σχολείο μας σε συνεργασία με το ΕΚΦΕ Ηλείας διοργανώνει την παρατήρηση του φαινομένου της διέλευσης της Αφροδίτης προ του ηλιακού δίσκου στις 6/6/2012.

6 Ιουνίου 2012: Διέλευση Αφροδίτης προ του ηλιακού δίσκου

Στις 6 Ιουνίου 2012 εκατομμύρια άνθρωποι θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα σπάνιο αστρονομικό γεγονός, μια διέλευση της Αφροδίτης μπροστά από τον ηλιακό δίσκο. Το φαινόμενο αυτό θα διαρκέσει περίπου 2 ώρες και θα είναι ορατό από όλη την Ευρώπη. Στη χώρα μας θα είναι ορατό από τις 06:02 π.μ. έως τις 07:55 π.μ. με μόνη προϋπόθεση την ηλιοφάνεια.

Η Αφροδίτη περιφέρεται γύρω από τον Ήλιο σε μια τροχιά μικρότερης ακτίνας από αυτή της Γης (εσωτερική). Περίπου κάθε 584 μέρες, ένα χρονικό διάστημα γνωστό ως συνοδική  περίοδος, η Αφροδίτη περνάει ανάμεσα από τη Γη και τον Ήλιο, ένα φαινόμενο που είναι γνωστό ως κατώτερη σύνοδος.

Ο πλανήτης τότε δεν είναι ορατός από τη Γη, καθώς ανατέλλει και δύει μαζί με τον Ήλιο. Εάν οι τροχιές των δυο πλανητών ήταν πάνω στο ίδιο επίπεδο, τότε σε  κάθε κατώτερη σύνοδο θα βλέπαμε την Αφροδίτη να περνά μπροστά από το δίσκο του Ήλιου. Όμως, αυτό δεν συμβαίνει και έτσι τις περισσότερες φορές κατά τη σύνοδό της, η  Αφροδίτη περνάει είτε πιο πάνω είτε πιο κάτω από το επίπεδο της εκλειπτικής (επίπεδο της τροχιάς της Γης) με αποτέλεσμα να μην παρατηρείται μια διέλευση προ του ηλιακού δίσκου.

Δείτε αναλυτικά τις αφίσες, τον χάρτη και το φαινόμενο της διέλευσης.

Επιμέλεια

Πανουτσόπουλος Νικόλαος ,Φυσικός

Δεν έχετε δικαίωμα να δημοσιεύσετε σχόλια.

Ασφάλεια στο Διαδίκτυο

Ενημερωθείτε για την ορθή και ασφαλή χρήση του Διαδικτύου, του κινητού τηλεφώνου, και άλλων διαδραστικών τεχνολογιών από τους ανήλικους.

Περισσότερα

1ο Γυμνάσιο Αμαλιάδας

Καλαβρύτων & Γορτυνίας
Αμαλιάδα  27 200

τηλ: 26220 24354
26220 28688
fax: 26220 28622
email: mail@gym-amaliad.ilei.sch.gr