... δι' ελέους και φόβου περαίνουσα την των τοιούτων παθημάτων κάθαρσιν

Ο Αριστοτέλης απέδωσε με εύστοχη λιτότητα την επίδραση του θεάτρου της εποχής του, της τραγωδίας συγκεκριμένα, στη διάνοια και την ψυχή του θεατή.

Ενώ όμως στην κλασική Αθήνα η παρακολούθηση θεατρικών παραστάσεων θεωρείτο θεμελιώδης δραστηριότητα για την απόκτηση σφαιρικής παιδείας και τη διαμόρφωση ολοκληρωμένης προσωπικότητας, στη σύγχρονη Ελλάδα των πολυάριθμων θιάσων το θέατρο δεν κατέχει σημαντική θέση στο σχολείο, ούτε ως διδασκαλία ούτε ως εφαρμογή.

Χάνεται λοιπόν η ευκαιρία της αξιοποίησης των μεγάλων διδακτικών δυνατοτήτων που προσφέρει αφενός το θεατρικό παιχνίδι στη μαθησιακή διαδικασία, το οποίο μέσα από το παιχνίδι ρόλων ενεργοποιεί όλους τους μαθητές και συνάμα καθιστά τη διδασκαλία περισσότερο ενδιαφέρουσα, αφετέρου η οργάνωση θεατρικών παραστάσεων από τους ίδιους του μαθητές, οι οποίες πέρα από τη θεατρική παιδεία που προσφέρουν, μυούν τους μαθητές στη συνεργασία, στην ενσυναίσθηση, στην πρωτοβουλία, στο συντονισμό, στην αυτενέργεια, στο συνδυασμό ποικίλων συνιστωσών της τέχνης σε μια, στο θέατρο. Λογοτεχνία, μουσική, χορός, φωνητική, ζωγραφική, αποκτούν αναβαθμισμένη βιωματική αξία για τους μαθητές μέσα από τη θεατρική τους εμπειρία.

Είτε πρόκειται λοιπόν για τη σκηνοθεσία ενός γνωστού έργου εκλεκτού θεατρικού συγγραφέα, είτε για την εξ αρχής συγγραφή ενός έργου από τους μαθητές στα δικά τους μέτρα και την επί σκηνής διδασκαλία του, η θεατρική αγωγή μπορεί να προσφέρει στους μαθητές και στους εκπαιδευτικούς αστείρευτη πηγή έμπνευσης, χαράς, μάθησης και ψυχικής ανάτασης, ειδικά στη δύσκολη εποχή που έχει ήδη ξημερώσει για τη χώρα μας.

Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία για τη βαρύνουσα σημασία του θεάτρου στη διαπαιδαγώγηση των παιδιών. Αυτή ακριβώς απέδωσε με μοναδικό τρόπο ο εκλεκτός συνάδελφος και Ιστορικός κ. Αζέλης Αγαθοκλής. (Φιλόλογος στο Μουσικό Γυμνάσιο Τρικάλων).

Η συνάδελφος κ. Βραδή Ευγενία από το 3ο Γυμνάσιο Ασπροπύργου, την οποία και ευχαριστούμε θερμά, είναι η δημιουργός του έργου "Η συνωμοσία της ευτυχίας", στο οποίο θα πειραματιστούμε με τους μαθητές μας.

Το έργο παρουσιάζει τις ενδοοικογενειακές σχέσεις μαθητών από διαφορετικές οικογένειες και τις αλλαγές τους μέσα από τη μαθησιακή διαδικασία και τη χαρισματική προσωπικότητα του καθηγητή τους. Παιδιά από διαφορετικές οικογένειες, από διαφορετικές αφετηρίες με διαφορετικά προβλήματα. Θα καταφέρει άραγε ο καθηγητής να τα βγάλει πέρα με τη δύσκολη τάξη, να τα βοηθήσει να «συνωμοτήσουν» μαζί για την ευτυχία τους; Θα καταφέρει να τα οδηγήσει να ανατρέψουν τις δύσκολες οικογενειακές σχέσεις; Θα μπορέσει να τους οδηγήσει σε εναλλακτικές λύσεις, να τους εξηγήσει τις επιλογές τους, να τα βοηθήσει να επιλέξουν το μέλλον τους, να διαχειριστούν τα έντονα συναισθήματά τους; Το να αποτύχει κάποιος ίσως κάποτε του συγχωρεθεί. Το να μην προσπαθήσει όμως, ΠΟΤΕ!

Γεωργακοπούλου Άννα - Ντυμένου Δώρα

 

 

Οι συντελεστές της παράστασης

ΣΚΗΝΗ 1η Πανουτσόπουλος Παναγιώτης Γ3, Τραγουστή Βασιλειάνα Γ4, Καραντζάς Γιάννης Β2, Τσάκωνα Παναγιώτα. Γ4
ΣΚΗΝΗ 2η Πετροπούλου Αναστασία. Γ4, Λεβέντη Φέλια Γ3                                                
ΣΚΗΝΗ 3η Ρούμπας Θανάσης Β3, Φλεβοτόμου Έύη Γ4, Τσιρώνης Κώστας,Β4

ΣΚΗΝΗ 4η Πιτσούνη Ειρήνη Γ4, Σκαμνάκη Κωνσταντίνα.Γ4  

ΣΚΗΝΗ 5η Αποστολοπούλου Ηλιάνα Γ1, Χαδούλας Γιώργος Β4    

ΣΚΗΝΗ 6η Θεοφιλόπουλος Γιώργος Γ2,Γκάβαλος Παναγιώτης Γ1    

ΣΚΗΝΗ 7η Νικολούτσος Μιχάλης Β3, Λέζι Άντζελα Β3, Παπαγεωργίου Στέλλα Β3    

ΣΚΗΝΗ 8η Κυριακόπουλος Σ Γ2, Κατσαντώνη Δ. Γ2,Γεωργακοπούλου Β. Γ1    
Παναγιωτοπούλου Διονυσία Β3, Λουρίδα Ιωάννα Β3, Τσίπηρα Μάγδα Γ4, Θεοδωρακοπούλου Μαύρα Γ2    

ΣΚΗΝΗ 9η Αστερής Θοδωρής Β1, Κωνσταντόπουλος Βασίλης Β2    

ΣΚΗΝΗ 10η Κάσσα Χριστίνα Γ2, Ντάκο ΌλγαΓ3, Λάττα Έφη Γ3,    

ΣΚΗΝΗ 11η Καρακούλη Χαρά Γ2, Κατσαντώνη Δώρα Γ2, Καραμάνη ΤζένηΓ2

ΣΚΗΝΗ 12η Δασκαλόπουλος Γίαννης Γ1, Βασιλάτου Τζορντίνα Γ1, Γεωργοπούλου Αλεξάνδρα Γ1    

ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΕΣ Θεοδωροπούλου Αναστασία Β2, Κοτσέτα Διονυσία Γ2, Κάτζου Ελένη Β2            

Ο Καθηγητής Ευθύμιος  Στεργίου
Ηλιόπουλος Ι. Γ2            

ΜΟΥΣΙΚΗ-ΕΝΔΥΜΑΤΟΛΟΓΙΚΑ Σωτηροπούλου Χριστινα Γ4, Πατσούρα  Ζωή Γ3, Λάττα Ιωάννα Γ3, Παναγιωτοπούλου Β. Γ3

ΧΟΡΕΥΤΙΚΑ Σωτηροπούλου Χ. Γ4 , Γεωργακοπούλου Γ1, Τραγουστή Β. Γ4 ,Θεοδωροπούλου Γ2, Φιλοπούλου Β4,Καραμάνη Γ2, Σκαμνάκη Ε. Β4, Βασιλοπούλου Ι. Β1, Καρακούλη Γ2, Τσάλλα Μ. Β4,Τσίρου Ε.Α3,Χατζηγιάννη  Γ. Β4, Βυθούλκα Β1,Φωτακοπούλου   Β4

ΣΚΗΝΙΚΑ Ο κ. Χουρχούλης Γιώργος , Μπασιάκου Ρ. Α3 ,Σάκκου Χ. Α3            

ΟΡΓΑΝΩΣΗ,ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ,ΓΕΝΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ Η κ. Γεωργακοπούλου Άννα , η κ. Ντυμένου Δώρα

 

Τρίτη 8 Μαΐου 2012  "Η Συνωμοσία της Ευτυχίας" είναι γεγονός

Μετά από πολλές ώρες κούρασης, αλλά ωραίας κούρασης, διαπληκτισμών, διαφωνιών, αλλά πάνω από όλα διασκέδασης, κεφιού και αγάπη για αυτό που ξεκινήσαμε πριν μερικούς μήνες, έφτασε επιτέλους η μέρα που θα παρουσιάσουμε την δουλειά μας. "Η Συνωμοσία της Ευτυχίας" είναι γεγονός. Εδώ μπορείτε να δείτε την πρόσκληση και το πρόγραμμα της παράστασής μας.

Θέλουμε  να ευχαριστήσουμε , μέσα από τα βάθη της καρδιάς μας ,τους "ηθοποιούς μας" και να τους υπενθυμίσουμε μέσα από ένα ποιήμα του R. Russel το νόημα και τα μηνύματα του έργου τους:

Αν ένα παιδί ζει μέσα στην κριτική:
Μαθαίνει να κατακρίνει
Αν ένα παιδί ζει μέσα στην έχθρα:
Μαθαίνει να καυγαδίζει
Αν ένα παιδί ζει μέσα στην ειρωνεία:
Μαθαίνει να είναι ντροπαλό
Αν ένα παιδί ζει μέσα στην ντροπή:
Μαθαίνει να είναι ένοχο
Αν ένα παιδί ζει μέσα στην κατανόηση:
Μαθαίνει να είναι υπομονετικό
Αν ένα παιδί ζει μέσα στον έπαινο:
Μαθαίνει να εκτιμά
Αν ένα παιδί ζει μέσα στην δικαιοσύνη:
Μαθαίνει να είναι δίκαιο
Αν ένα παιδί ζει μέσα στην ασφάλεια:
Μαθαίνει να πιστεύει
Αν ένα παιδί ζει μέσα στην επιδοκιμασία:
Μαθαίνει να έχει αυτοεκτίμηση
Αν ένα παιδί ζει μέσα στην παραδοχή και στη φιλία:
Μαθαίνει να βρίσκει την αγάπη μέσα στον κόσμο.

 

 

Τετάρτη 9 Μαΐου 2012  Αυλαία για την παράστασή μας

 

Σε μία κατάμεστη αίθουσα στο Λαζαράκειο Δημοτικό Μέγαρο παρουσιάστηκε την Τετάρτη 9 Μαΐου 2012 το έργο μας «Η Συνωμοσία της Ευτυχίας» με μεγάλη, κατά γενική ομολογία, επιτυχία.

Η ομάδα μας χάρισε σε όλους στιγμές χαράς και συγκίνησης, καταχειροκροτήθηκε και έδωσε ραντεβού του χρόνου. Ευχαριστούμε θερμά για την παρουσία τους τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης κ. Παναγιωτόπουλο Γεώργιο, την  Σχολική Σύμβουλο κ. Σπυρέλη, και όλους όσους παρευρέθησαν.

Ιδιαίτερα θέλουμε να ευχαριστήσουμε  τους υπέροχους "ηθοποιούς" μας, την ομάδα χορού, που μας χάρισε ένα μοναδικό φινάλε και τον Διευθυντή μας κ. Γεωργακή, γιατί χάρη στη δική του παρότρυνση και συμπαράσταση καταφέραμε να δημιουργήσουμε μία υπέροχη «Συνωμοσία της Ευτυχίας».

 

Ντυμένου Δώρα - Γεωργακοπούλου Άννα

Δεν έχετε δικαίωμα να δημοσιεύσετε σχόλια.

Ασφάλεια στο Διαδίκτυο

Ενημερωθείτε για την ορθή και ασφαλή χρήση του Διαδικτύου, του κινητού τηλεφώνου, και άλλων διαδραστικών τεχνολογιών από τους ανήλικους.

Περισσότερα

1ο Γυμνάσιο Αμαλιάδας

Καλαβρύτων & Γορτυνίας
Αμαλιάδα  27 200

τηλ: 26220 24354
26220 28688
fax: 26220 28622
email: mail@gym-amaliad.ilei.sch.gr