Γιατί γιορτάζουμε το '21;

Η οργάνωση της φετινής σχολικής γιορτής, μας δημιούργησε προβληματισμό και ερωτήματα όπως: γιατί κάνουμε τις σχολικές γιορτές, τι μπορούν να μας προσφέρουν; Αναμφισβήτητα ο προσδιορισμός του σκοπού των σχολικών γιορτών αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία τους.

Η θεατρική-μουσική παράσταση "Ξύπνα Ραγιά" είναι διασκευή,για σχολικές γιορτές, του θεατρικού έργου του Ιάκωβου Καμπανέλλη " Το μεγάλο μας Τσίρκο" που ανέβηκε το καλοκαίρι του 1973 στα χρόνια της δικτατορίας.

 

Για να γίνει επανάσταση του '21 χρειάστηκαν οι φωτισμένοι άνθρωποι του γένους. Χρειάστηκαν οι πλούσιοι και επιφανείς Έλληνες για να χρηματοδοτήσουν τον αγώνα. Χρειάστηκε όμως και το έδαφος πάνω στο οποίο αυτά μπόρεσαν να βλαστήσουν.Το έδαφος αυτό ήταν η επιθυμία και η ανάγκη των απλών ανθρώπων για ελευθερία, δημοκρατία, εθνική και θρησκευτική ανεξαρτησία. Επιθυμία και ανάγκη που τους ώθησε να θυσιάσουν την όποια περιουσία τους, την ίδια τους τη ζωή ακόμη και τα παιδιά τους.

Τιμή σε εκείνους όπου στην ζωήν των ώρισαν και φυλάγουν Θερμοπύλες.
Κ. Καβάφης, Θερμοπύλες

 

 

Οι μαθητές μας,  υπό την καθοδήγηση των καθηγητριών τους,της  κ. Ντυμένου Δώρας και της κ Γεωργακοπούλου Άννας, παρουσίασαν την Παρασκευή, 22 Μαρτίου 2013 την θεατρική - μουσική παράσταση "Ξύπνα Ραγιά" τιμώντας με αυτό τον τρόπο την επέτειο της 25ης Μαρτίου και τους ήρωες της επανάστασης του 1821.

Οι μαθητές έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό και το έργο καθήλωσε τους θεατές, αφού γέλασαν, τραγούδησαν, συγκινήθηκαν και διασκέδασαν με τον "Καραγκιόζη και την παρέα του".

Έπαιξαν οι μαθητές: Χάρης Βασιλόπουλος (Ρωμιός), Κατερίνα Φωτακοπούλου (Ρωμιάκι), Βασίλης Τράπαλης (Χατζηαβάτης), Γιώργος Χαδούλας (Καραγκιόζης), Φώτης Αναγνωστόπουλος (Μπάρμπα - Γιώργος), Θοδωρής Αστερής (Σταύρακας), Κλεντιάν Βιζάνι (Βεληγκέκας), Μπάμπης Τσαγρής (τούρκος στρατιώτης), Μάριος Τσίλης (τούρκος στρατιώτης), Κωνσταντίνος Τσιρώνης (Ραγιάς), Άντζελα Λέζι (γυναίκα Ραγιά), Μιχάλης Νικολούτσος (Κολοκοτρώνης), Αναστασία Βούλγαρη (αφηγήτρια).

Στο πλευρό τους,υπό την καθοδήγηση της κ. Κωστοβασίλη,η χορωδία, που απαρτίζεται από τους:
Άγγελο Αποστολόπουλο, Κατερίνα Μορασάν, Χαρά Λάσκαρη, Λυδία Μανωλοπούλου, Παναγιώτη Μαργέλη, Μαρία Τσάκωνα, Σοφία Λιακοπούλου, Άντζυ Παπασταθοπούλου, Γεωργία Σταυροπούλου, Βασίλης Δάνεση.

Στην παράσταση χόρεψαν οι μαθητές : Φώτης Αναγνωστόπουλος, Βασίλης Δάνεσης, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, Ίρις Τόγια, Μαριτίνα Ψυχογιού, Ιωάννα Παπαγεωργίου και Ελευθερία Μέγκλη.

Την επιμέλεια των σκηνικών  είχε ο κ. Γιώργος Χουρχούλης. Μπορείτε να δείτε αποσπάσματα της παράστασης:

μέρος Α' ,μέρος Β' , μέρος Γ' , μέρος Δ'α, μέρος Δ'β,μέρος Ε' και μέρος Ζ'

 

Γεωργακοπούλου Άννα, Ντυμένου Δώρα


Σχόλια   

 
#1 anngeorgak 24-03-2013 23:32
Συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά που συνέβαλαν στη δημιουργία αυτής της υπέροχης παράστασης.
 

Δεν έχετε δικαίωμα να δημοσιεύσετε σχόλια.

Ασφάλεια στο Διαδίκτυο

Ενημερωθείτε για την ορθή και ασφαλή χρήση του Διαδικτύου, του κινητού τηλεφώνου, και άλλων διαδραστικών τεχνολογιών από τους ανήλικους.

Περισσότερα

1ο Γυμνάσιο Αμαλιάδας

Καλαβρύτων & Γορτυνίας
Αμαλιάδα  27 200

τηλ: 26220 24354
26220 28688
fax: 26220 28622
email: mail@gym-amaliad.ilei.sch.gr