Ο τόπος μας

Η Αμαλιάδα είναι μια πόλη πρόσφατα ανοικοδομημένη με την αντικατάσταση των παλιών κατοικιών, εξαιτίας των σεισμών του 1988 και 1993. Στο δυτικό της τμήμα έχουν αναπτυχθεί παραθαλάσσιοι οικισμοί πλήρως οργανωμένοι και με αυξημένες δυνατότητες τουριστικής υποδομής. Κατά την χρονική διάρκεια ολόκληρου του έτους λειτουργούν (στην πόλη αλλά και τον ευρύτερο Δήμο) Ξενοδοχεία, Επιχειρήσεις Ενοικίασης Δωματίων, καθώς και Επιχειρήσεις Εστίασης και Διασκέδασης.

 • Αμαλιάδα   ( 1 Άρθρο )
 • Προτάσεις   ( 7 Άρθρα )

  Προτάσεις

  Δεκάδες δρόμοι ξεκινούν και καταλήγουν στην Αμαλιάδα. Κοντινές διαδρομές που τη συνδέουν με τα ορεινά της Πελοποννήσου και τα πανέμορφα παράλια του Ιονίου. Από την πόλη απολαμβάνουμε την κορυφή του Ερύμανθου, το Πορτοβούνι της Αχαΐας, τον όγκο της Ζακύνθου και της Κεφαλονιάς.

  Στους δασωμένους λόφους που την περιβάλλουν, μνημειακοί χώροι καλούν για εκδρομές, προσφέρουν ευκαιρίες περιήγησης με αρχαιολογικό και περιβαλλοντικό ενδιαφέρον, με φόντο την περιούσια χλωρασιά του τόπου που ποικίλλει με χρώματα και αρώματα τη γεωγραφία. Πολύ κοντά το φράγμα Πηνειού, με την ομώνυμη λίμνη, στο δημοτικό διαμέρισμα Κέντρου, που προσφέρεται για κανό και καγιάκ όλες τις εποχές του χρόνου και το δρυοδάσος της Κάπελλης, το μεγαλύτερο στο είδος του στην Ελλάδα.

  Όποιος ενδιαφέρεται για περιήγηση οικολογικού ενδιαφέροντας δεν έχει παρά να επιλέξει τη διαδρομή Τρίπολης-Πάτρας, ή Ε.Ο. 111, μια από τις ωραιότερες της Ελλάδας, ειδικά με μοτοσικλέτα, που ξετυλίγεται στα ορεινά Αχαΐας, Ηλείας και Αρκαδίας και απέχει 40 χιλιόμετρα από την Αμαλιάδα.

  Στην Αγία Τριάδα, δημοτικό διαμέρισμα του Δήμου Λασιώνας, πριν λίγα χρόνια η αρχαιολογική σκαπάνη ανακάλυψε μεγάλο μυκηναϊκό νεκροταφείο, που μαρτυρεί την ιστορικότητα της περιοχής. Πολύ κοντά είναι και η Δίβρη με τις πηγές της που ρέουν επί αιώνες το "νάμα" τους.

  Από εδώ μπορεί κανείς να θαυμάσει το δρυοδάσος της Φολόης, που απλώνεται σαν πράσινη θάλασσα για να ανακαλύψει στην ορεινή ενδοχώρα τη διαδρομή του Πηνειού με τους δεκάδες ερειπιώνες μύλων στις όχθες του, που μαρτυρούν την ακμή μιας τοπικής μεταποιητικής αγροτικής οικονομίας που δεν υπάρχει πια. Διαδρομή απείρου κάλλους και αυτή του Πηνειακού Λάδωνα, που πηγάζει από το οροπέδιο Λάλα και καταλήγει στην κοίλη Ήλιδα. Η διαδρομή προσφέρεται για ιππικό ή περιπατητικό τουρισμό.

  Στη δυτική πλευρά της πόλης, στα όρια του ηλειακού κάμπου, δεσπόζει το Κάστρο Χλεμούτσι, δειλινό της Ελλάδας. Λίγο βορειότερα βρίσκεται και ο υγροβιότοπος Κοτυχίου με τη μαγευτική Στροφιλιά. Ανεπανάληπτη θα μείνει μια εκδρομή στις Βάσσες, στο ναό του Επικούρειου Απόλλωνα, στον Παρθενώνα της Πελοποννήσου.

  Τέλος, σε απόσταση 40 χλμ. βρίσκεται η Αρχαία Ολυμπία, το λίκνο των Ολυμπιακών Αγώνων.

  Επίσης:

 • Αρχαιολογικοί Χώροι   ( 5 Άρθρα )

  Αρχαιολογικοί Χώροι

  Η Αμαλιάδα περιλαμβάνει στα όριά της πολλές αρχαιολογικές τοποθεσίες και μνημεία αρχαίων ή και νεώτερων χρόνων.

 • Μοναστήρια   ( 3 Άρθρα )

  Μοναστήρια

  Στα Μοναστήρια και στις Μονές της περιοχής της Αμαλιάδας, ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να συναντήσει μια ανόθευτη πλευρά της Ορθοδοξίας. Κατάνυξη, αφοσίωση και πίστη συνθέτουν ένα ξεχωριστό οδοιπορικό που προσφέρει μοναδική συγκίνηση. Ιστορίες και θαύματα αντηχούν στο πανέμορφο τοπίο της περιοχής και προσελκύουν το ενδιαφέρον.

 • Παραλίες   ( 3 Άρθρα )

  Παραλίες

  Πέρα από τα ιστορικά μνημεία που μπορεί να θαυμάσει κανείς στην Αμαλιάδα, έχει τη δυνατότητα να απολαύσει και τις ομορφότερες ακτές της Δυτικής Πελοποννήσου. Στις παραλίες του δήμου μας υπάρχουν εστιατόρια, καφετέριες, club, ξενοδοχεία καθώς και κάμπινγκ, δύο στην Κουρούτα και δύο στο Παλούκι.

  Σ? όλο το μήκος της παραλίας του Δήμου από την Αγία Μαρίνα Δουνεΐκων, την Ροβιάτα μέχρι και τα Σαβάλια υπάρχουν ακτές για αποδράσεις για τους μοναχικούς, αλλά και οργανωμένες πλαζ.

Ασφάλεια στο Διαδίκτυο

Ενημερωθείτε για την ορθή και ασφαλή χρήση του Διαδικτύου, του κινητού τηλεφώνου, και άλλων διαδραστικών τεχνολογιών από τους ανήλικους.

Περισσότερα

1ο Γυμνάσιο Αμαλιάδας

Καλαβρύτων & Γορτυνίας
Αμαλιάδα  27 200

τηλ: 26220 24354
26220 28688
fax: 26220 28622
email: mail@gym-amaliad.ilei.sch.gr